EN SPIONS BERETNING II – Sprængstoffer

OMAR NASIRI,” I HELLIG KRIG” Mit liv med al-Qaeda.

EN SPIONS BERETNING.

Det korte indslag om sprængstoffer, som Taliban-krigerne udlægger i Afghanistan, er blevet vist et par gange på TV2 Nyheder, sidst  i forbindelse med tabet af den danske soldat, gør afsnittet ”Sprængstoffer” langt inde i bogen relevant at drage frem før præsentationen af bogens hovedperson: 

Den næste fase i vores træning handlede om sprængstoffer. Træneren Abu Yahya stammede fra Yemen. Træningen varede omkring to uger. Vi brugte en del tid på at sætte os ind i de vigtigste sprængstoffer TNT, dynamit og alle de plastiske sprængstoffer: C1, C2, C3, C4 og Semtex. Vi fik at vide, at amerikanerne var ude på at fratage mujahedinerne i Afghanistan al deres Semtex, fordi det var så farligt. Og i modsætning til andre sprængstoffer var Semtex næsten ikke til at spore.

Vi hørte om konsistens og udseende at alle sprængstoffer. Vi lærte at identificere forskellige sprængstoffer på deres lugt og smag, man behøvede blot at lægge et lillebitte stykke på tungen. Nogle af dem, som for eksempel dynamit, smagte sødt på grund af glycerinen.

Vi lærte om alle mulige slags landminer og de tilhørende sprængstoffer. Vi lærte, hvordan man skal armere en mine, og hvordan man skal desarmere den. At udlægge et minefelt, at lave en mine sådan, at enhver, der ville prøve at desarmere den, øjeblikkelig ville blive sprængt i luften.

Vi blev sat ind i alle mulige former for granater, for eksempel hvilken slags, vi skulle benytte afhængigt af vores position i kamphandlingerne, hvornår de skulle forbindes med tændere og hvornår, vi skulle lade dem eksplodere ved nedslaget.

Om de forskellige detonatorer mindede Abu Yahya os hele tiden om, hvor farlige de var, at de ikke gik af lige op i hovedet på os.

Den samme grundighed gjorde sig gældende omkring sikkerhedsprocedurer, udregninger af sprængningszonen, afhængig af sprængstofferne, hvor langt væk, vi skulle befinde os, at hvis vi i for lang tid var i kontakt med visse typer sprængstof, kunne vi risikere helbredsproblemer, heriblandt sterilitet.

Abu Yahya underviste os i den kemiske og fysiske side af eksplosioner, at skelne mellem sprængstoffer af høj og lav styrke, og hvordan man skulle beregne virkningen af en bombe ud fra hastigheden i dens detonation. Om den kemiske sammensætning i de forskellige sprængstoffer, samtidig med hvilke ændringer detonationen ville medføre. – Og hvilke forskellige læsioner, eksplosionen ville medføre, alt afhængig af den afstand offeret stod på.

Og i lighed med, hvad Abu Suhail havde gjort under vores våbentræning, lærte Abu Yahya os også en del om de sprængstoffer, vi endnu ikke havde i lejren, men en dag kunne komme til at bruge. En dag underviste han os i alt det, vi havde brug for at vide om atomare eksplosioner.

Der var et kolossalt forråd af miner i lejren. Nogle gange fik vi lejlighed til at opleve dem eksplodere. Vi begyndte med panserminer, som normalt var fyldt med TNT. De eksploderede altid lodret fra jordhøjde i modsætning til sprængstykkebomber, der kunne eksplodere i alle mulige retninger. Om miner, som eksploderede nedefra, blandt andet den type landminer, der blev gravet ned og var forbundet med en snubletråd. Når en sådan mine blev udløst, røg den et godt stykke op i luften og eksploderede i hoved- eller brysthøjde, hvor kardæsken spredte sig med uhyggelig styrke. De var særdeles effektive ved angreb mod infanteridivisioner, hvor mange mænd er samlet på et relativt lille område.

Vi øvede os også i at udlægge minefelter, hvor den mindste skødesløshed er skæbnesvanger. Vi kortlagde minefeltet med meget præcise koordinatorer. Nogle dage efter fik vi besked på at finde de udlagte miner igen. Hvis en mujahedin sløsede i en fase af forløbet, kunne han risikere at blive sprængt i luften af en mine, han selv havde udlagt.

Fortsættes.

KM

One comment

  1. Nielsen

    Rigtig god bog. Interessant at forf. hævder at have kendt til osama bin ladens gøren og laden og at efterretningstjenesterne syntes at være komplet ligeglade. Selv om forf. har demokratiske træk i hans personlighed, er han muslim, og vil aldrig blive andet. Han vil ifgl. ham selv også forsvare islam.
    Derfor: køb ikke bogen, men læs den fra bibliotek eller lign.