Facebook-brugere i kamp for privatliv

Da 24-årig jurastuderende fra Wien, Max Schrems bad Facebook udlevere alt, hvad det sociale netsted har liggende om ham, fik han en overraskelse.
Han modtog et pdf-dokument bestående af 1222 sider med oplysninger, som han aldrig har indvilget i at give Facebook. De indeholdt blandt andet detaljer om
hans færden samt venskaber og statusoptateringer, som han forlængst havde slettet.
I de 1222 sider fandtes også gamle chatbeskeder med hans uforbeholdne mening om politiske partier og oplysninger om en vens mentale tilstand.
Den jurastuderende Max Schrems har klaget til datatilsynet i Irland, hvor Facebook har sit europæiske hovedkvarter. På sin hjemmeside, europe-v-facebook.org peger Max Screms på
22 områder, hvor han mener, at Facebook krænker europæisk lovgivning på området.

Efter at sagen har været fremme i europæiske medier, har over 40.000 Facebook-brugere fulgt hans eksempel og bedt Facebook udlevere samtlige oplysninger om dem.
Men Max mener, at det kun er en lille del, Facebook udleverer til sine brugere, selvom de er forpligtet til det ifølge europæisk lov, siger han til Ritzau.
Internetbrugere føler i stigende grad ubehag ved, at de store selskaber ved hjælp af datamining, analyse af oplysninger, kender til brugernes holdninger, politiske overbevisning,
hobbyer, indkøbsvaner og færden både fysisk og på nettet.
Facebook ligger inde med svimlende mængde viden om de rundt regnet 850 millioner brugere verden over. Oplysninger, der er værdifulde for blandt andet målrettede reklamekampagner.
Alene i USA bruger virksomheder omkring to milliarder dollar om året på at indsamle den information, viser en rapport fra Ferrester Research.

Vi må gøre noget ved det nu, ellers kommer vi snart til at leve i en science fiction-verden, hvor Facebook, Google, Apple og et par stykker til ved mere om mig, end jeg selv gør, advarer Max Schrems.
Han og en medstuderende mødtes med repræsentanter fra Facebook for at drøfte privatlivsproblematikken. Facebook er meget langt fra at leve op til den lov om samtykke, vi har i Europa. Vi påpegede også andre ting, som de åbenbart ikke var klar over og tilføjede, at det ikke burde være to studerendes opgave at føre tilsyn med Facebook.

Til den bemærkning, kan stilles spørgamålet: Hvem skal føre tilsyn med Facebook og de andre netudbydere? Vil problemet ikke blot flytte et andet sted eller andre steder hen? Er det allerede sket?

Efterhånden som debatten har taget til i Europa, er EU-kommissionen dog også kommet på banen med et forslag om skærpede regler for registreringen af private oplysninger.
Direktør for organisationen Privacy International Simon Davies udtaler, at der er en stigende følelse af frustration over spørgsmålet om private oplysninger.

Javel! Men der må også være en stor skare for hvem ovenstående slet ikke kommer bag på dem.

Max Schrems har sikkert ret i, at Facebook-brugerne er på vej til at befinde sig som et identifikationsobjekt og beskrevet fra en ukendt vinkel, der minder om en science fiction-verden.
Problemet vil uvægerligt bevæge sig ind i en Orwellsk tilstand eller som tidligere nævnt, er det mere eller mindre allerede sket – til skade for og nedbrydning af et frit samfund.
Krænkelser af privatlivet, total kontrol af borgernes liv, overvågning, tankepoliti, Big Brother-staten – en anti-utopisk fremtid.

Under alle omstændigheder vil en situation, der starter med en kamp om privatliv på Facebook, på Internettet føre mere med sig.
Om det bliver en Star Wars eller noget helt andet vil tiden vise.

Kilde: NORDJYSKE 10.februar.

3 comments

 1. Nielsen

  Ja jhonny. Du siger det hele. Men det er da godt at få sat fokus på “sociale medier”. Hvordan er det nu med microsoft og Google, hvis vi ser nærmere på dem? Og skal SIAD ikke tænke alvorligt over vores tilstedeværelse på f.eks. fjæsbok. Og hvor mange oplysninger fik hackerne adgang til, da de hackede SIAD for omkr et år siden?

 2. Charles Nielsen

  Jeg har altig sagt til mig selv og andre. Hold jer af Facebook.
  Jeg selv kunne ikke drømme om at stifte bekendtskab med dette miljø.
  Alt hvad man skriver der bliver hængende i 1000 år. så andre kan snage i det.

 3. jhonny

  haha, det svarer til at gå hjem til en fremmed mand, overrække ham en båndoptager, bede ham optage alt hvad du fortæller ham om dig selv og gemme båndet, for derefter 6 måneder senere at blive forarget over hvor meget han ved om dig.

  hvis du ikke kan lide at facebook ved så meget om dig så lad dog være med at oprette en profil og fortælle dem det.