Befrielsesbudskabet

“Vi tænker paa Jer hjemme, og vi glæder os til snart at ses igen”, som Johannes G. Sørensen sagde i slutningen af BBC’s danske udsendelse den 4. Maj 1945 kræver idag en nærmere forklaring. Den 4 Maj var nemlig Johannes G. Sørensen’s mor’s fødselsdag, men eftersom radiospeakere i almindelighed ikke må bruge den åbne mikrofon til private meddelelser, måtte Johannes G. Sørensen improvisere sin fødseldagshilsen til sin mor derhjemme i Danmark på denne særlige måde.

Johannes G. Sørensen kunne af gode grunde ikke vide at Bornholm desværre var havnet i den Sovjet-Russiske sektor i Europa, da Stalin, Roosevelt og Churchill i Jalta tegnede deres fatale blyantstreg ned gennem Europa. Den 7. og 8. Maj 1945 blev de Bornholmske byer Rønne og Nexø desværre bombet næsten ned i knæhøjde af det Sovjet-Russiske luftvåben, medens resten af Danmark fejrede Befrielsen. Først i April 1946 forlod de sidste Sovjet-Russiske tropper Bornholm!

One comment

  1. Axel V. Duch

    De russiske bombefly blev floejet af kvindelige piloter, hvis traening var afsluttet saa sent at de ikke naaede at deltage i krigen. For at se om kvinderne formaaede at goere hvad de var traenet til blev det besluttet at Roenne og Nexoe var passende maal hvor de kunne vise deres formaaen.